Percutian Ke Perth WA Australia- PART 2

Kejap je dah hari Khamis, weekend coming soooon babeh. So mood keje pun macam ke laut jugak la walaupun keje aku ni memang non stop sentiasa ada je. Tapi bak kata orang, pandai-pandai lah kan bahagikan masa. So lets roll Percutian Ke Perth WA Australia- PART 2! City Stay Apartment Hotel Masa part 1 kan aku stop lepas je kiterong check in, rehat rehat kan mata yang layu di tasik madu. So finally dalam pukul 3PM macam tu siap-siap nk pergi kluaq balik, cari makan. Ye la kalau pergi jauh bercuti jauh beribu batu, takat nak tido dalam hotel baik tak yah kan. So anyway, before that aku nak share pasal hotel eh more into apartment la ni yang kiteorang bopk through Agoda. Percutian kali ni kiterong bedal sampai 9 hari! Ha kalau tak puas gak lagi duduk Perth tak tau la.. Tapi memang tak puas pun..Can we repeat pwessss.. OK dah cukup.  So nama apartment ni City Stay Apartment HotelHotel ni aku booked few months before trip ni. Ni aku nk share sikit tips untuk korang dapat kan harga murah bila book hotel tak kira la kat Agoda ke, Booking.com ke, Trivago.com ke, sebenarnya ada cara untuk dapatkan harga lagi murah. Salah satu cara ialah dengan membandingkan harga yang korang tengok dekat website booking ni dengan harga kat dalam mobile app company ni. Jangan terkejut, masa aku check harga hotel ni, beza antara harga desktop dengan mobile, murah lagi dalam RM200 ++ gitu. Ha gile tak? So ape lagi, booked through app je la, lagi jimat uols. Lagi satu kadang-kadang macam Agoda, dierong ada buat macam VISA Wednesday With Agoda and korang can enjoy up to 12% off discount. Banyak tu oii. So disini korang kene rajin2 la ask pakcik google kalau2 ada promo or apa2 voucher code yang korang boleh pakai. Perth CBD OK back to the trip. Mission first day ni, nak cari promo untuk package kereta sewa and 1 day tour trip. Semua flyer ni leh dapat dekat hotel reception counter je.. Complete..sebut je korang nak package yang macam mana. So our first day in Perth, kiteorng just jalan2 area hotel.. Lagi pun hotel memang dah dekat city, so amek feel dulu, kasi familiar jalan and kawasan sekitar hotel. kalau korang nak tau, kat  Perth memang ada di sediakan free shuttle bus aka CAT Bus. First, korang kene tau destinasi kat mana nk pergi and tunggu di bus stop yang betul sebab CAT Bus ni ada 4 jenis, Red CAT, Blue CAT, Yellow CAT dan Green CAT. Untuk kawasan yang kiteong tinggal ni, boleh ambil Yellow CAT untuk pergi city.  Nak naik tren pun bole, tapi kene bayar la. So naik bus je la.. FREE. OK, jom layan gambar2 sekitar  CBD

DSCF8005

Tengah tunggu YELLO Cat

DSCF8010

Lupa plak dah nama mall ni. Die betul2 depan main train Perth Station

DSCF8011

Kat depan Perth Commonwealth Bank

DSCF8014

Perth Commonwealth Bank

DSCF8043

Pakcik ni busking lagu xmas.. sebab masa ni Christmas nak dekat..

DSCF8018 DSCF8027 DSCF8046 DSCF8054 DSCF8055 DSCF8057 DSCF8059 DSCF8062 DSCF8069 DSCF8070 Habis tgk2 kat are Wellington St dan sekitarnya, kiteorng jumpa, Coles Central and Woolworths. Kalau korang nak tau, kat area ni  memang shopping heaven. Kat sini la ada segala mall, designer butik, FOSSIL pun ada tapi mahal. Kedai yang paling best serbu semestinya Priceline, borong perfume tak hengat la, walaupun baru 1st day.. After that kiteorng beli la sikit barang makanan untuk seminggu. Habis shopping barang dapur hari pun dah gelap.. Then baru perasan CAT bus punya operation sampai kul 6:30 PM kot last..ahh sudah..cam ne nak balik hotel ni.. Tu la tadi  shopping kat Priceline tak hengat dunia.. Kat Australia ni plak business hour dieorng only until 5PM-6PM paling lambat. Nampaknya kene menapak la pergi hotel ni..Arghh.. Nasib la jalan lurus je..Haha..dengan bawak barang2 dapur tu lagi.. Menapak la dalam 4 KM jugak  nk pergi hotel balik

Building kat sini cantik

OMG..OMG.. Jamie Oliver Restaurant uols.. Tapi tak berkesempatan pun makan kat sini sebab queue panjang gilak

DSCF8045

Jalan dan jalan lagi

DSCF8050

Baru pukul 4 lebih orang macam dah xde..

pukul 5PM, kosong dah..Semua kedai pun dah nk tutup…

OK dah penat berjalan ke hotel, sampai hotel kiterong ada mission plak.. Mission mencari package termurah untuk pergi  Caversham Wildlife Park, sand boarding kat Lancelin and paling penting, dah sampai Perth  kene pergi Pinnacles Desert. So nak tau macam mana kiterong explore tempat-tempat tu and berapa budget kiteorng , tunggu Percutian Ke Perth WA Australia- PART 3. Hihi.. Adios

xoxo,
KKT, LindaJane

 

Read full Perth story disini:

1-https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/06/03/perth-wa-australia-part-1/
2- https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/06/04/percutian-ke-perth-wa-australia-part-2/
3- https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/07/19/percutian-ke-perth-wa-australia-part-3/
4 -https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/07/20/percutian-ke-perth-wa-australia-part-4/
5- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/01/21/percutian-ke-perth-wa-australia-part-5/
6- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/01/22/shopping-di-perth-cbd-fremantle/
7- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/01/27/caversham-wildlife-park-cervantes-pinnacles-desert-perth/
8- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/02/03/kings-park-botanical-garden-perth/

2 thoughts on “Percutian Ke Perth WA Australia- PART 2

  1. Tumpang Iklan.

    Saya bantu utk yg nak Buat VISA PELAWAT sendiri.

    BAYARAN : RM35

    Hanya Perlu :
    Whatsapp kan Details Pasport.
    dan Email Add.

    Hantar ke : 013 3138587.

    Dah Siap Baru Bayar

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s