Percutian Ke Perth WA Australia- PART 4

So here we go episode 4 di Perth.  Haha. Ntah sampai episode berape la drama ni kan. Untuk episode kali ni jom layan activity day 4 kiteorang untuk explore Fremantle more. Kiteorang decide untuk pergi again to Fremantle memandangkan semalam hanya sempat explore E-Shed Market and makan fish and chips dekat Kailis’.

So pagi ahad, setelah membuat sedikit research, rupa-rupanya dekat hotel kiterong ada tren station which is City West Station. Just 2-3 min jalan kaki merentas belakan rumah orang. Haha. Disebabkan semalam kiterorang terlebih awal sampai di Fremantle, so kalai ni kiteorng decide untuk keluar hotel dalam pukul 10 pagi. So sampai je kat sana just nice semua kedai dah bukak kan.

Sampai-sampai je di Frementle, tempat pertaman yang kiteorng tuju is Freo souvenir. Haha x habis lg dik non oi shopping. Kat Freo ni pon not bad choices die and harga pun murah.

Fremantle Market

Busy indoor market dating to 1897 with stalls selling food, local produce, clothes & handicrafts.
Address: Corner South Terrace & Henderson Street, Fremantle WA 6160, Australia

Opening Hours
The Yard
Fridays 8am-8pm
Sat & Sun 8am-6pm

The Hall
Fridays 9am-8pm
Sat & Sun 9am-6pm

Nampak di situ, opening hanya Friday- Sunday. So plan your itinerary accordingly tau. Kalau tak sia sia je datang Perth tapi tak sampai Fremantle. Rugi gile uols. Thats why Fremantle town ni aman damai je and only busy on weekend. Dalam Fremantle market ni boleh katakan macam pasar tani mcm tu tp tak de la macam jual ayam, ikan daging macam tu, more on local produce macam bakery, buah-buahan, cheese, ice cream, cakes, kraftangan & pakaian. Ada gak macam cafe2 kat dalam ni. OK jom layan gambar.. Confirm teruja tengok gambar2 ni..

 

 

So sebagai starter of the day. Lets get some home made ice cream. Rasanya ice cream cone ni dalam AUD3 kot. Tambah AUD1 untuk topping

Entrance Fremantle Market

Keadaan dalam Frmantle Market. Sedap bro ni main piano ni. Ce imagine dekat pasar chow kit ada bro main alat muzik macam ni.. Mesti cam peliks kan? tapi kat sini, layan aje.

View dari luar. Bangunan kat sini semua nampak classic and i love it!

Kawasan luar Fremantle Market

Coffee bean

Coffee bean

Say cheeseeee

Say cheeseeee

Fresh fruits

Fresh fruits

Coooookiesss

Coooookiesss

Honey bee

Honey bee

Kawasan luar pun ada orang jual2 gak. More on women accessories and local crafts

Kawasan luar pun ada orang jual2 gak. More on women accessories and local crafts

Bersih je dalam pasar ni

Bersih je dalam pasar ni

Cafe cafe yang terdapat dekat luar pasar

Cafe cafe yang terdapat dekat luar pasar

 

DSCF8156

Selalunya ada buskers or any solo entertainer dekat luar market ni.. Masa kiterong datang ni, bro ni tengah tunjuk bakat magic die

DSCF8165

OK bye Fremantle Market. O yes, dekat depan entrance tu ada jual cronougt..sedap gilos. Worth to try

OK bye Fremantle Market..see you next time. Oh yes, dekat depan entrance tu ada jual cronougt..sedap gilos. Worth to try

OK tangan pun dah penat menaip. Lets continue next episode on exploring Fremantle part 2 😀

 

Read full Perth story disini:

1- https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/06/03/perth-wa-australia-part-1/
2- https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/06/04/percutian-ke-perth-wa-australia-part-2/
3- https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/07/19/percutian-ke-perth-wa-australia-part-3/
4- https://kamikakitravel.wordpress.com/2015/07/20/percutian-ke-perth-wa-australia-part-4/
5- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/01/21/percutian-ke-perth-wa-australia-part-5/
6- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/01/22/shopping-di-perth-cbd-fremantle/
7- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/01/27/caversham-wildlife-park-cervantes-pinnacles-desert-perth/
8- https://kamikakitravel.wordpress.com/2016/02/03/kings-park-botanical-garden-perth/

9 thoughts on “Percutian Ke Perth WA Australia- PART 4

      1. Waalaikum salam.

        So far semua hotel dekat Aussie quite strict untuk bilangan pax, means, kalau kita book bilik untuk 4 orang, hanya 4 orang je boleh berada dlm bilik tu, tak boleh nak sumbat sampai 8 orang walaupun bilik tu besar.

        Other than that rasa nya ok je , standard rules untuk hotel je:)

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s