Percutian Ke Perth WA Australia- PART 5

Salam readers. Kali ni baru berkesempatan nk update part 5. Sorry sangat2 memandangkan banyak tugasan yang harus dilakukan. Tapi walaupun lambat, aku kan cuba masukkan pelbagai tips percutian di Perth ni.Harap2 blog ni dapat la bg panduan untuk korang berjalan sakan kat Perth nanti. OK ayuh terus kan perjalanan di Fremantle.

Ha kalau korang memang die hard fans makan churros, korang boleh singgah makan di San Churro Fremantle. Memang layan beb churros die, panas-panas puleks tu.. Pergh meleleh pulek air liur sambil taip post ni. Churros kat sini akan di masak right after korang order and korang boleh tengok depan mata je pun masa dierong masak tu. So memang fresh from oven la kan orang kata. Untuk dip pulak, ada few dip yang dieorng sediakan and of course chocolate dip and caramel la my favorite. OK jom layan gambar tengok korang pun terliur ke tak?hahahha

 

DSCF8178DSCF8185DSCF8181DSCF8183

 

Sebenarnya ada banyak jugak tempat-tempat menarik sekitar Fremantle ni yang korang boleh pergi antaranya:

 

Maritime museum, E-Shed Market,  and Fishing harbour tu dekat je dengan train station so korang boleh jalan kaki ke. Tapi kalau nak pergi Fremanle Prison tu rasanya kena naik bus jugak. Tapi kiterong tak pergi pun prison ni sebab nak masuk die kene bayar rasanya.huhu

OK dah2.terus lapar lepas tengok gambar ni.hahah. Lepas makan churros kiterong pun meneruskan  pengembaraan Fremantle.Hari ke dua di Fremantle  and memang tak rasa bosan pun. Actually korang boleh jalan kaki je untuk tour area cuti Fremantle  ni. Next mission kiterong nak cari makan dekat fish and chips terkenal dekat Fremantle ni Kailis’ Fish & Chips . Actually ada 2 cara nak pergi Kailis ni. Korang boleh jalan ikut tepi pantai sebab Kalilis ni terletak tepi pantai je atau pun jalan ikut lorong2 perumahan. Tak susah pun. Kalau korang ada internet, just boleh google map je sure jumpe! Both jalan pun ada view yang awesome. Kali pertama pergi Kailis kiterong ikut tepi pantai, dapat la jumpe mat saleh tengah berjemur tepi pantai tu.hahha.. Kali ni kiteorang decide untuk guna jalan lain plak so boleh tengok view yang lain.

Disebabkan data plan yang berlambak lagi, hahah, so we ols just use google map je untuk pergi Kailis’ anddd, the best thing, google map bawak kiterong ikut satu jalan ni which lalu kawasan University of Notre Dame Australia. So boleh la fefeeling student kejap amek gambar area uni tu.

DSCF8168

The Monk – all day breakfast

DSCF8187

baru lepas makan churros  jom cari Kailis plakkkkk

DSCF8218

Awannn biruuuuuuuuuuuuu

DSCF8226

Kosong dan aman je

DSCF8230

Tak de kete lalu lalang sangat and jalan pun tak busy.. Heaven ok Fremantle

DSCF8239

Area uni. Actually uni ni tak de la macam dalam kawasan berpagar. Korang just imagine macam kawasan perumahan takde berpagar so each faculty terletak in different block.

DSCF8244

school of medicine.sape nak study sini angkat tangan!

DSCF8245

kawasan uni dieorng. the building architecture awesome ok!

DSCF8246

Notre Dame wall of fame.. Cun kan

DSCF8250

OK nampak dah tu nak ampai area tepi pantai. Owh tengok tu ada lagi wall of fame muka student tu.

OK before sampai dekat Kailis memang korang akan lalu satu padang ni nama die Esplanade Park, Fremantle. Pergh, layannnnnn gila padang ni. Imagine dengan angin pantai yang sepoi2 bahasa, rumput karpet yang boleh tenggelamkan kaki korang bila jalan. So kalau nk best lagi korang boleh bukak kasut and jalan kaki ayam. Hahhaha. Well tu la yang kiterong buat. Esplaned park ni kira tempat depan bersantai-santai di petang hari dengan family. Siap ada yang picnic and tak kurang jugak ada yang dating.Haha

DSCF8258

Esplanade Park Fremantle. Kalau lagi petang lagi ramai, tapi xde la stock ramai yang padat tu.

DSCF8262

Best kan petang2 lepak ngan geng sambil mengumpat kat sini.hahhah

DSCF8263

Layan je duduk atas rumput. Best ok

DSCF8265

And dieorng ada Tourist Wheel jugak kat sini. Best way how to view the whole Fremantle City

DSCF8270

Close up sikitttt

DSCF8274

Close up lagi.. Ha tgk awan dan langit biruuuuuu.. Arghh rindunya Fremantle ni.

DSCF8276

 

Ayuh teruskan lagi perjalanan. Seberang jalan dekat Esplanade Park ni ada banyak restaurant and bar and Kailis is one of the them. And before kiteorng makan , just go around the area, amek gamabr dekat jetty die. Sangat cantik kalau nak dekat sunset

DSCF8277

Restaurants and bars

DSCF8278

nak pergi jetty untuk  view awesome, korang kene lalu celah lorong tu

DSCF8279

celah lorong tu. haha.. nampak tak dah nampak laut tuuuu

DSCF8281

tadaaaaaa… ni la jetty tu

DSCF8284

yang ni private boat

DSCF8287

sunset broooo

DSCF8293

Dari sini dah boleh nampak bumbung Kailis tuuu kat depan tu

DSCF8294

arghhhhh…boleh tak nak tinggal je kat sini. Fremantle im in love with youu

20141209_130745

Kedai ni pun famous gak dengan Fish & Chips depa

20141209_130829

Ni la Kailis’s

20141209_130900

Makan dekat luar ni best, berangin

20141209_130902

And yes, dekat port kan, memang bersepah la seagul ni..so careful ok. jangan sampai die cuti makanan korang. ahaks

10810023_315143992013220_1038812770_n

Tu diaaa… besar besar ok ikan die anddd dieorng kat sini memang tak kedekut chips. sebakul ha!

20141209_135907

Lepas fish & chips, dessert time!

Fuh memang kekenyngan la hari tu.. mana tak nya nampak je kedai makanan berenti.Hahha bila lagi kan nkk rasa, bukan boleh pergi selalu.

Habis makan, hari pun dah nk gelap.. So ayuh la balik. Patah kaki seharian jalan dekat Fremantle ni. But trust me its really worth it. Pemandangan yang cantik and awesome foooddd. Before menutupkan tirai post ni  jom layan gambar lagi sekitar Fremantle.

DSCF8097DSCF8098DSCF8099DSCF8101DSCF8103DSCF8105DSCF8255DSCF8257DSCF8259DSCF8260DSCF8296DSCF8301

OK jom balik! Kalau nak tau mana next destination kiteorng kat Perth? Ha tunggu part 6 ok!

Bye for now

xoxo,KKT- LJ

15 thoughts on “Percutian Ke Perth WA Australia- PART 5

  1. Dalam banyak2 blog I studies untuk ke Perth… this blog is the best blog untuk dibaca. I mean all the detail u give sangat membantu. Ya I will go to perth this coming July2016, try berpuasa di tempat orang dan beRaya : ) 12days holiday and will stay at Fremantle. So thanks for the info.

    Liked by 1 person

    1. Wah best nya, sempat jugak berpuasa kat negara orang ya. anyway thanks sebab sudi baca blog kami.
      Enjoy your holiday in Perth Armie!

      Dekat Fremantle, jgn lupa makan San Churros ok! 😀

      Like

    1. Hi,
      Antara 4 tempat tu, saya belum pernah sampai ke Gold Cost lagi. Of course every place ada keistimewaan masing-masing. Tapi for me, Melbourne is the best in term of everything. Boleh rasa area city, kalau nk pergi laut pun x jauh sgt, boleh naik train je. Luna park pun ada kt Melbourne. Shopping pun banyak.Makanan halal memang senang nak cari.

      Tapi Perth pun not bad. Naik flight pon 5 jam je dari malaysia. But for me attraction dekat Perth mcm jauh-jauh and kene drive sikit. But still they have the best tourist attraction macam caversham wildlife and pinnacles.Makanan halal pun senang jugak nak cari.

      Sydney plak more to city life and living cost agak expensive to Sydney 😉

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s