Kings Park & Botanical Garden Perth

Hari terakhir kiteorang dekat Perth. Alaaaa dah nak balikkk ke? Boleh tak nak stay sini je. Haaaiiih, seriously best gila duduk dekat Perth ni. Last day untuk berjimba die bumi Perth. Kiteorang plan nak pergi lepak dekat Kings Park and Botanic Garden.  Kebetulan Kings Park ni dekat je dengan hotel kiterong, so kiterong just decide nak jalan kaki. Tapi jalan die agak berbukit, so kaki agak lenguh di situ.Hahaha.

Waktu paling best nak lepak Kings Park ni awal pagi masa matahari nak naik and waktu petang dalam pukul 5PM so boleh layan sunset. Cuaca pun tak berapa nak panas kan time ni.

Aktiviti yang korang boleh buat kat sini,  banyak. Tempat ni jugak jadi best spot untuk photographer untuk amek gambar Perth city berlatar belakangkan bangunan-bangunan tinggi kat sini. Nak pulak time nak sunset, memang layan. Kalau yang bawak family, korang boleh le picnic kat sini. Ramai je local yang datang picnic time petang, siap bawak tikar, semua. Ada satu pakcik and makcik ni kiterong nampak picnic siap bawak bunga-bunga bagai. Romantis betul! Hahaha.. Budak-budak lepas convo pun slalu amek gambar kat sini. Boleh la amek post yang lompat-lompat campak topi tu kan. Ahaks. yela taman ni besar yakmat kot. Ko nak lompat macam mana pun orang bukan kesah.

Mak-mak yang nk jaga badan pun slalu jogging kat sini, sambil bawak anak dalam stroller.Ha gitew amal gaya hidup sihat ok. Bersenam bukan alasan untuk tak jaga anak. Kat Kings Park ni jugak ada macam monumen-monumen bersejarah yang dieorang letakkan untuk memperingati peristiwa tertentu..

Sampai di sini saja percutian kami di Perth. What can i say about this trip, Perth is Awesome! Memang korang kene pergi  tengok and rasa sendiri pengalaman dekat Perth ni. Actually banyak lagi tempat menarik yang korang boleh layan dekat Perth ni, especially outside CBD.

OK jom kita layan gambar-gambar sekitar Kings Park. Mesti korang teruja nk pergi Perth lepas ni and terus cari ticket murah. Adios

xoxo,

LJ

 

DSCF8561 DSCF8562 DSCF8566 DSCF8569 DSCF8571 DSCF8574 DSCF8575 DSCF8585 DSCF8589 DSCF8593 DSCF8598 DSCF8600 DSCF8604 DSCF8605 DSCF8611 DSCF8612 DSCF8615 DSCF8617 DSCF8620 DSCF8621 DSCF8622 DSCF8628

9 thoughts on “Kings Park & Botanical Garden Perth

  1. Hai, thank you for such a detailed and great info on perth trip. Saya akan ke perth bulan Mei and I find your blog very informative and helpful sebab saya plan untuk sekadar guna public transport.

    Tho entry ni tahun lepas punya tapi boleh bagi info on expenses tak ? Total expenses pon okay, would be grateful enough.

    Thank you.

    Liked by 1 person

    1. Hi Lya,
      Thanks sebab sudi singgah baca blog ni. I will try to put as much as information into my post to help all the readers especially kalau yang travel first time.

      For budget, my trip to Perth ni 9D8N, total expenses i lebih kurang RM2500 including hotel (city stay apartment for 9D8N) , airport transfer, makan, shopping, transportation and my 1 day trip yang i beli online untuk pergi Caversham+lancelin+Pinnacle desert.
      But, masa ni i travel 4 orang including me so macam kos hotel tu kiterong divide 4.

      Hope this helps 😉

      Like

  2. Salam kak, saya & family (4 adults & 4 kids) akan ke Perth in early Nov. Our concern ialah apartment. Yang mana sesuai utk kami ye? If you have an idea, appreciate you can share.

    Like

  3. salam kak, kami (4adults & 4kids) nk pergi Perth in early Nov. Our concern is the apartment. Mana yg ok utk kami sebab ada anak kecil?

    Like

  4. Boleh tahu tak total semua sekali kos sepanjang Sis berda di sana?… nak tahu dalam AUD (sbb nilai wang berubah² kalau convert dr masa ke semasa ).. termasuk ticket nak masuk ke sesuatu tempat,tambang public transport, Makan minum, penginapan Hotel ( price utk 9D8N tanpa divide 4 org ) , packages yg sis ambik 1 Day tu.. dan lain² .. kecuali shopping je xyah kira dlm kos.

    Sbb klau baca dr pengalaman Sis ni sangat menarik dan bermewah jugak. So teringin nak berbelanja mcm ni, boleh makan sedap² dan sebagainya. ehek ehek !

    Saya nak buat persediaan utk pegi ke sana Bulan May 2017. Harap dapat bantu 🙂

    Like

  5. Salaam ..

    Boleh tahu tak total semua sekali kos sepanjang Sis berda di sana?… nak tahu dalam AUD (sbb nilai wang berubah² kalau convert dr masa ke semasa ).. termasuk ticket nak masuk ke sesuatu tempat,tambang public transport, Makan minum, penginapan Hotel ( price utk 9D8N tanpa divide 4 org ) , packages yg sis ambik 1 Day tu.. dan lain² .. kecuali shopping je xyah kira dlm kos.

    Sbb klau baca dr pengalaman Sis ni sangat menarik dan bermewah jugak. So teringin nak berbelanja mcm ni, boleh makan sedap² dan sebagainya. ehek ehek !

    Saya nak buat persediaan utk pegi ke sana Bulan May 2017. Harap dapat bantu 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s