Percutian 2 Hari di Sydney – Last part

OK mari kita sambung cerita Sydney setelah memberi laluan kepada cerita percutian di Perth. Fuhh, jauh lagi perjalanan ni.. kalau korang tertinggal episode sebelumya mai click link ni

Sydney Part 1
Sydney Part 2

Dari Darling Harbour, kiterong just naik Ferry untuk ke Circulay Quay. Actually i would recommend korang naik ferry ni. So korang boleh experience one of the transportation mode kat Sydney ni plus pemandangan pun lagi best. Nanti ferry ni akan bawak korang lalu bawah Sydney Harbour Bridge, Luna Park and paling best, lalu tepi Sydney Opera House. Ha ape lagi, ready kan camera boleh amek gambar banyak-banyak. Yuk layan gambar-gambar masa kiterong dalam ferry.

DSC01455

Ferry ni akan berenti few station untuk ambil and turunkan penumpang. Macam dalam gambar ni dekat station Balmain. Nampak macam cool gila kan kawasan ni. Rumah-rumah ttu tepi laut.. haih best nya kalau ada rumah kawasan macam ni.

DSC01457

OK bye Balmain, dapat tengok dari jauh je. Kalau korang banyak masa, korang boleh la turun each station and tengok kawasan sekitar sambil berselfie.

DSC01462

Dari jauh, bandar Sydney sedang melambai-lambai.Hahahah

DSC01450

Tudiaaaaaa, nampak dah, Sydney Harbour Bridge. Bridge kebanggaan orang Sydney

DSC01469

OMG, Sydney Opera House, finally depan mata uols. Slalu tengok dalam gambar je kan..

DSC01494

Lalu bawah Sydney Harbour Bridge. Masa ni korang boleh tengok bridge ni dari dekat. The architecture and jgn lupa ambil gambar kat sini gak ok.

DSC01479

Last station yang ferry akan stop before sampai Circular Quay is Luna Park. Luna Park ni macam theme park la..Sesuai sangat kalau yang bawak anak-anak tu boleh la datang sini.

DSC01506

Luna park entrance. Luna park dekat Australia ni ada few. Dekat Melbourne pun ada. paling cool entrance die ni and semua entrance Luna Park pun sama macam ni

DSC01507

Kiterong memang tak singgah Luna Park pun Sebab memang tak cukup masa, malam kang flight dah nak balik Melboune. So, bye Luna Park.

DSC01513

Masa ni betul-betul bawah Sydney Harbour Bridge. Rasa teruja sangat hokey masa ni.

DSC01528

Makin lama makin dekat… Sydney Opera House.

DSC01532

Finally i can see you with my eyes

DSC01541

Dah nak sampai Circular Quay. yang belah kiri ni cruise yang paling besar aku penah tengok. Rasanya ada besar mid valley kot lol. Betul tak tipu. Memang besar yakmat!

DSC01544

OK, tak puas lagi amek gambar Sydney Opera House ni

DSC01550

Dah nak sampaiiii

 

DSC01600

OK, dah sampai Circular Quay. kar station ni ada banyak cafe and restaurant. So kalau lapar, boleh la lepak makan or ngopi di sini jap

DSC01599

Fish and chips di mana-mana

DSC01602

Fish and chips lagi

DSC01597

Betul-betul dekat sebelah Circulay Quay station ada bangunan besar ni.  Ni la Museum Of Contemporary Arts. Kalau cuaca panas, ramai yang lepak depan ni, sebab ada tanah lapang+rumput carpet yang best kat depan ni. Hehe

DSC01598

Kata-kata dari Ministry Of Arts NSW

DSC01607

Circular Quay sejak 1844

DSC01608

Ayuh, teruskan perjalanan menuju Sydney Opera House babeh.

DSC01611

Jalan lagi. Angin pun kuat time ni. Sungguh menyegarkan.Haha. So korang boleh la jalan slow-slow kat laluan ni sambil bergambar. Ada banyak seagull gak kat sini.

DSC01612

One of water activity kat sini. sape yang ada masa and duit lebih boleh la experience naik boat ni. Adventure on the harbour gitew. Kalau korang nak book ticket or nak tau lebih lanjut pasal package, boleh la klik sini

DSC01617

Sydney Harbour Bridge lagi. Tengok la sampai lebam so nanti tak de la rindu.Haha

DSC01619

Makin dekatt. Tourist pun dah ramai area ni amek-amek gambar background Sydney Opera House. kat sini la spot terbaek kalau nak bergambar berlatarbelakangkan Opera House ni

DSC01626

Finally we are here

DSC01634

Ha ni la giant cruise tadi. Boleh tengok secara berdepan kalau korang ada kat side Opera House. Nampak tak ferry kuning tu, tu la ferry yang kiterong naik masa dari Darling Harbour tadi. Nampak kecik gilak compare dengan cuise ni.

DSC01642

Dekat tepi Opera House ni pun ada banyak cafe yang korang boleh lepak and minum coffee sambil layan perasaan. Haha

DSC01646

Tudiaaaa, En Seagull dimana-mana. Haih

DSC01655

Show yang ada kat Opera House time tu. Next time, kalau ada rezeki, memang aku nak layan show kat sini. Eh, eh ada next time Sydney ke? Haha.. Insyaallah

DSC01656

Pandangan depan Opera House. Kene nain tangga ni untuk entrance ye. Kalau korang datang show pakai heels, bertabahlah. Haha. Eh tapi ada jugak lift rasanya. Gila nak naik tangga ni pakai heels. Hahaha

So itu la dia Sydney Opera House yang terkenal satu dunia tu. So checklist yang ni dah tick. Next destination, jom layan Royal Botanic Gardens, Sydney.

DSC03137

Time kiterong datang ni, tengah ada celebration untuk 200 years, Royal Botanical Garden.

DSC03141

DSC03150

Dari botanical Garden ni boleh nampak gak Sydney Opera House. Kat sini pun port amek gambar best sebab orang tak ramai compared dengan dekat luar tadi.

DSC01674 - Copy

The other side of opera house, ada jetty kecik gak untuk ferry

DSC01677 - Copy

petang-petang ramai orang jog kat sini..best sebab angin kuat kat sini.. So refreshing

DSC01685 - Copy

Bebunga summer lol.

DSC01686

Bunga ape ni?

DSC01688

lepak kat sini la sambil picnic memang terbaekkk

DSC01690

Kiterorang tak masuk dalam sangat dekat botanical garden ni sebab ada mission lagi yang belum tercapai dekat Sydney ni. Hahha. So next checklist, jom cari Pancakes on The Rocks!

Nak pergi Pancakes On The Rocks ni senang je, tapi korang kene patah balik pergi ke Circular Quay Station tadi, ingat tak cruise yang besar tadi? then museum of contemporary arts tadi? ha, korang kene berjalan balik ke arah area tu. Apa yang ada dekat Pancakes On the Rocks ni? Orang kata kalau dah datang Sydney tak sah kalau tak rasa pancake kat sini. Perut plak memang dah agak-agak lapar. Sejuk-sejuk macam ni, dapat pancake memang layann. Korang boleh tengok website die untuk info lanjut kat sini Tengah-tengah kiterng berjalan tu , tiba-tiba angin and hujan renyai-renyai puloks. Adeeii, tapi nasib baik la renyai je , so kiterong redah je la. Bila lagi kan. Jom layan gambar lagi.

20151216_141703

Ha ni la Pancakes On The Rocks. Jom masuk makaannn

IMG_20151216_162025

Ah yes, kiterong order ni, double chocolate. Memang layannnnnn

Sydney Lifestyle - Pancakes on The Rocks

Disebabkan hujan masih renyai, kiterong decide just lepak dulu dekat restaurant ni. Actually Pancakes On The Rocks ni memang destinasi terakhir kami di Sydney. Plan memula memang nak singgah Bondi beach, tapi masa memang tak megizinkan. Tadi pagi pun dah hujan lebat, so kene lepak lama dekat Paddy’s Market.

Dalam pukul 3.30PM macam tu kiterong pun bergerak untuk ke airport. Dari Circular Quay, korang boleh naik train je pergi airport. Senangkan. Maks sure balance Opal korang cukup untuk access to airportlink nanti and ada dalam AUD20 ok dah. Kalau korang x sure platform mana nak naik, dont worry, just ask dekat kaunter. Jangan jadi macam kiterong, dengan muka confident terus je naik train, last-last salah. Memang berdebar gilak. Hahah. Tapi we manage to get to the right track akhrinya. Dari Circulay Quay to airport lebih kurang dalam 18 minit perjalanan. Airport link nant akan berenti dekat 2 station, Domestic and International Airport. Information about Sydney airport link korang boleh tengok dekat sini So make sure korang turun dekat station yang betul ok;)

20151216_181156

Tunggu counter Tigerair bukak untuk print boarding pass. Kalau siapa yg bwk luggage tu make sure berat luggage korang memang betul-betul mengikut berat yang korang dah beli masa online. Tigerair memang strict sikit pasal luggage. Even kalau bawak backpack je dierorang akan timbang untuk make sure backpack tu tak lebih 7kg untuk cabin. Memula berdebar gak yela kiterorang kan shopping sakan masa kat Paddy’s Market. Lepas timbang, nasib baik tepat-tepat 7kg. Phewww.. kalau tak mau kene bayar luggage.

20151216_200224

Flight delayed.masa ni dah pukul 8.30PM dekat Sydney. Waktu summer memang siang die panjang sikit.. Tengok la time ni baru nak sunset.  Time ni mata dah kuyu sangat. Tak sabar nak masuk flight nak tidooo

20151216_185107

Virgin Australia. Tapi ni bukan flight kami.. Mana Tigerair ni??

20151216_202457

Finally boarding. Bye Sydney. Ada duit, kita jumpa lagi. Hahah.

Dalam pukul 10PM macam tu, kiterong pun sampai la di Melbourne balik. Legaaaa sesangat, tak sabar nak balik hotel tdoo.. Mata ni dah berat 10kg memang tak larat nk bukak. Balik ke Melbourne city dengan Skybus je senang. Sampai je hotel terus Zzzzz.

So macam tu lah perjalanan kiterong di Sydney selama 2 hari. Best sangat dapat jejak balik Sydney, just terkilan tak sempat nak pergi Bondi je. Takpe lah maybe next time.

So till next post. Kita sambung jalan-jalan di Melbourne pulak k and kiterong akan reveal tempat shopping paling best dekat Melbourne in next post. Chow!

LJ

 

 

One thought on “Percutian 2 Hari di Sydney – Last part

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s