PERCUTIAN KE AUSTRALIA – PART 2 – MELBOURNE

Lama betul nak sambung cerita Melbourne ni kan. Tapi atas desakan readers ok jom layan percutian kami ke Melbourne.

Flight from Sydney touch down dalam pukul 10pm  and sampai hotel almost midnight, so apa lagi, terus tidur sampai ke esokkan hari nya..

Pagi2 dah  bangun sebab hari ni plan nak pergi Brighton Beach. Ala beach ada rumah color-color tu. Kalau datang Melbourne, beach ni kira wajib pergi tau. So lepas breakfast ala kadar, kami pun bergerak ke Southern Cross Station. Sampai sana, topup myki dulu and make sure korang ada balance yang cukup. Kalau nak tau berapa tambang untuk destinasi yang korang nak pergi, boleh la refer kat board yang ada. Kalau x paham gak, pergi je la counter pertanyaan yang ada kat situ. Haha..

So, nak pergi Brighton Beach ni korang kene turun dekat station  Brighton Beach Station. Dari tren station tu dah dekat sangat dah ngan beach. Lintas jalan je terus nampak laut. tapi nak ke Bathing boxes tu, korang kene jalan lagi few hundred meters dari station ni. Masa kiterong pergi ni, Melbourne tengah summer, so pukul 8 am pun dah bahang gila.. Tapi paling best time summer ni, langit die biruuuu.. Sesuai sangat kalau nak photoshoot. Jom layan gambar dulu.

 

DSC01699

Ni la station Brighton Beach. Sunyi je, sebab last station.

DSC01705

Kene lintas simpang ni untuk pergi beach. Ha tu nampak dah beach..

DSC01710

Tudiaaa, dah sampai

DSC01718

Pokok ni banyak kat tepi pantai masa time summer

DSC01722

Kubu ape ntah ni lupa.Hahaha

DSC01727

Biruuuu laut dan langit.. takde orang mandi lagi time ni sbb awal pagi lagi kiterong sampai. Tapi keadaan dah panas bak ang

DSC01728

Layan laut lagi. Amek gambar puas2. Bukan selalu pergi kan.

DSC01725

Dah puas layan laut, jom kita cari mana bathing boxes ni.. Ha korang jangan risau sesat ke ape, sebab sepanjang pantai ada ada signboard untuk ke bathing boxes. Tengok dalam gambar tu ada simbol rumah kaler biru dah penunjuk arah. So follow je la signboard tu.

DSC01729

woooo..sexay

DSC01737

Penas membara, tapi posing tetap posing

DSC01744

Kering dan tandus sebab time summer

DSC01730

Ni plak rumah2 kaya berhadapan dengan pantai Brighton. Besar2 rumah kat sini macam kat Hollywood. Tengok tu matahari terpacak atas kepala dah

DSC01732 (1)

Langit yang membiru. Oh yes, masa korang otw nak ke bathing boxes tu nant korang akan jumpe dengan satu war menument yang ada kat sini yang di beri nama Brighton War Memorial

 

DSC01734

Tu dah nak sampai Brighton War Memorial

DSC01738

Inilah die memorial tu. Kat memorial ni ada di ukur nama-nama pejuang tentera yg bejuang demi kemanan Melbourne masa tu.

DSC01742

OK lepas bergambar di War memorial tu  kiteorng pun meneruskan lagi berjalan kaki. Masa ni matahari mmg tegak atas kepala hokey. Nasibla sapa suh mai masa summer kan.hahah. Tapi pergi time summer ni ada kelebihan die. Tengok la semua langit2 dalam gambar biruu je. #nofilter okey. So kalau nak bergambo mmg lawa la..

DSC01748

Sebab panas sangat so kiteorang ada stop few r&r. hahah r&r sangat la.actually mcm spot paking je. Then spot yang kiterong berenti ni cam cun je sbb view die leh nampak Melbourne city dengan bangunan pencakar langitnya.. Niceee kan. Eh bukan langit je biru tau..Air laut die punnn biruu okeyy

DSC01752

Cari port baekkk nak amek gambar

DSC01757

Ok dah ada stamina sket, ayuh perjalana die teruskan lagi. Actually ada 2 jalan yg korang leh ikut, jalan tepi pantai or ikut jalan proper tepi jalan raya ni. Tapi aku x syorkan sangat jalan tepi pantai sbb mcm sunyi semacam je pastu agak adventure gak sbb kene panjat2 batu. So ikutla jalan proper tepi jalan raya ni sambil layan laut belah kiri and rumah ala2 hollywood belah kanan. oh ya, tempat pejalan kaki di sini berkongsi dengan jalan basikal.. so carefull ok, jalan tepi2 sbb nant cyclist x sempat nk tekan break kebabom plak. Sebab depa bawak basikal macam tengah lumba dalam velodrom. Bukan bawak mcm acah2 santai gitu. mmg laju.

DSC01761

Setelah membakar lebih kurang 200Kalori (yeke? haha) dan bermandi peluh, makaaa, tadaaa. Macam x caya leh dah sampaiii.. Tudiaaa rumah kaler-kaler Brighton beach atau lebih di kenali dengan nama Bathing Boxes. Selama ni tengok dalam gambar je orang dok selfie tapi skrng depan mata.

DSC01764

Cantikkan kan.. and the color so contrast dengan kaler langit so warna2 boxes ni jadi cantik sangat

DSC01767

Kebanyakkan rumah kecik ni semua berkunci, so aku mmg x sure apa yang ada kat dalam ni.

Masa sampai kat Bathing Boxes ni, actually ada kejadian yang paling x best berlaku kat kiterong orang.Hahah.. Bukan kejadian seram pun, just kiterong je yang seram sebabbbb.. ada banyak anjings yg berlari-larian bercanda dengan girangnya di tepi pantai ni.. Adoiiiiiiii, aku ni dah la takut anjing, x kesah la ko comel macam mana pun, aku tetap takut okeh. Haha. Angan-angan untuk selfie depan rumah yang ada cat bendera aussie pun hacur bederai kebabom di sebabkan ketakutan dengan anjing. Memangla anjing-anjing ni xkan gigit or kejar korang sbb semua anjing ni mmg bertuan.

Tapi sbb tepi laut kan, so tuan2 deorng ni pun lepaskan la anjing2 ni bebas berlarian di tepi pantai.  Sentap kejap sbb jalan jauh-jauh tapi dapat amek gambar tepi2 sudut je.. Arghhhhh. Stress ok. Masa tengah amek gambar ni pun mata dok jeling-jeling kot-kot ada anjing yg berlari ke arah kiterong. Haha.. Kalau sesiapa yang perasan aksi cuak kiterong tu mesti gelak. Haha. So hasilnya, bergambar dari tepi je la.. Mungkin ada hikmahnya di sebalik ada anjing-anjing berkejaran hari ni, mungkin kah kita akan repeat Melbourne untuk menjayakan mission bergambar depan rumah yang di cat bendera aussie? haha..well, wait and see la

 

 

DSC01768

Amek gambar dari tepi je uols. tapi mata tetap menjeling kalau tetiba ada anjing datang nak bermanja.haha..seriau

DSC01770

Pagi ni mmg x ramai orang datang sini, maybe sebab summer so cuaca panas. maybe kalau petang ramai kat sini. Tapi kalau ramai x best plak kan nak bergambar. Nanti adaa je yang enterframe gambar kan.haha

DSC01775

OK, nak chow dah. Disebabkan populasi anjing semakin banyak, maka kami pun beredarlah dari sini. arghhh, stress je tau.. Aku pun x tau kenapa aku takut anjing padahal anjing tu bukan nak makan kau pun. Hishhh..

 

 

Destinasi kami seterusnya, aku nak bawak korang pergi South Yarra. One of my favorite place in Melbourne sebab kat South Yarra ni ada banyak bangunan lama and still ada sampai sekrang. Keunikkan senibina bangunan-bangunan kat South Yarra ni mmg aku admire la masa memula aku sampai Melbourne dulu.

So dari Bathing Boxes tadi, korang ikut jalan yang sama balik untuk ke train station. Before naik train, make sure check Myki balance korang cukup ok. Mesin-mesin myki besepah kat every station, so x de alasan untuk korang x tau berapa balance Myki. So dari station Brighton Beach, pergi dekat platform untuk ke South Yarra. Jarak perjalanan ada 8 station. Korang boleh rujuk perjalanan train macam kat bawah

Melbourne train Station

Sandringham Line

Sebenarnya aku ada mission jugak ak pergi South Yarra ni.Haha, mission mencari dessert Mr Zumbo la apa lagi. Adriano Zumbo im cominggg.Haha. Jom layan gambar area South Yarra ni

DSC01777

Sampai dah kat South Yarra.. Kat sini ada banyak tram. Tapi yang berbayar la

DSC01778

Area sekitar South Yarra Station

DSC01780

Orang-orang South Yarra.

Turun je dari train, destinasi pertama ialah pergi Claremont St untuk cari kedai Adriano Zumbo ni. Ni kedai dessert yang terkenal kat Aussie. Dieorang punya  macaroon mak aih, finger licking good punya. Selain macaroon ada macam-macam dessert lagi yang korang leh makan kat sini. Harga sebiji macaroon dalam AUD 2.8. Kalau nak take away, dierong akan bagi kotak. So senang nak bawak.

DSC01787

Rambang mata nak pilih yang manaaa

DSC01789

Ni my favorite. Salted butter caramel on toast. yummyy . So satu check list kat south yarra dah checked.hehe

DSC01845

Tapau sket bawak balik. Perisa choc zumbarons

Perjalanan di teruskan lagi. Actually kat South Yarra ni ada banyak kedai yang korang leh shopping. Memang lubuk shopping gak r kawasan ni. Dari branded item sampai la local produce. Harga masa sale memang berbaloi. Satu lagi mission aku bila dah sampai South Yarra nin nak cari kedai Chemist Warehouse yang jual perfume murah bak ang. Memang murah wei tak tipu. And semestinya original ok. Actually, Aussie memang tempat yang best untuk shopping perfume. So on the way nak cari Chemist Warehouse tu, yuk layan gambar sekitar South Yarra. Architecture bangunan kat sini memang awesome. Macam semua building lawa-lawa walaupun bangunan tu dah lama.

DSC01841

Tengok ni, double decker tour bus ni, oldskool sangat design die.

DSC01839

Eh ada cafe Ben’s & Jerry’s. So layan eskem dulu yuk

DSC01836

Semestinya aku amek perisa double choc la kan

DSC01833

Rumah hantu.Haha.. i macam rumah tinggal tapi design die pun awesome. Rumah ni depan cafe Ben’s & Jerry’s tadi je

DSC01830

jalan lagi and jumpa bangunan vintage ni . Haihh best betul tengok bangunan-bangunan kat south yarra ni. Kalau boleh nak lepak sini lama-lama. tapi sebab panas gila, kiterong terpaksa jalan lagi untuk mission mencari perfume tu.

DSC01826

Finally sampai Chemist Warehouse kat South Yarra. Bangunan ni macam cantik je kan. terletak betul2 depan chemist warehouse

1349197200000

Ni la rupa chemist wareouse tu. nampak tak ape die tuliss kat banner tu, fragrance sale okey. So ape lagi, shopping timeee

Dah habis shopping perfume, kiterong pun meneruskan pengembaraan di area south yarra ni

1546294_10152057247479694_983860300_n

Rumah orang-orang kat sini.

1555285_10152057255789694_254600099_n

owh ni la rupa train station South Yarra.

1532138_10152057254169694_922948460_n

Pejabat pos pun lawaaaaa

1531587_10152057256674694_82906582_n

Antara kedai-kedai yang ada

1524596_10152057253234694_1387080338_n

Apartment-apartment di sekitar

1521366_10152057254079694_1000247657_n

Pejabat pos tadi, die sudut yang berlainan

1512675_10152057253484694_1041913626_n

salah satu church yang ada kat sini

1505444_10152057256669694_2001504224_n

Banyak kedai-kedai untuk cuci mata and window shopping je sbb xde budget nak shoping sangat

1503294_10152057254554694_987126386_n

kedai burger ni old skool sangat. Die punya hiasan ala2 zaman Elvis

1489290_10152057256754694_1144006294_n

Kedai-kedai untuk shopping lagi

1511159_10152057253604694_799583326_n

Victoria Arcadia, tak masauk pun x tau ni building ape.

1489277_10152057246954694_2056184608_n

Kediaman- hotel

1477973_10152057256359694_329271255_n

Old tram  yang vintage.

DSC01815

take your own photo booth. kalau nak amek gambar ic bleh la. ni bukan photo booth yang korang nak posing-posing tu

995578_10152057257059694_341542083_n (1)

Kedai untuk shopping lagi

DSC01823

Bangunan lawa

DSC01811

jalan lagi di dalam kepanasan mentari

DSC01810

Kat sini jalan raya tak de lah busy sangat. Sangat tenang nak berjalan cuci mata. paling best lepak kawasan ni masa petang coz dah x panas and boleh la jalan santai-santai

DSC01806

Kedai lagi

DSC01802

Kalau lapar ke haus ke, banyak je cafe-cafe yang ada kat sepanjang jalan. macam dalam gambar ni. Breakfast all day y’alls

DSC01798

Kedai shopping lagi

DSC01793

Deretan kedai lagi.

DSC01790

perasan tak, dalam gambar ni, 95% berwarna biru. haha

Memang sampai tengah hari gak la kiteorang layan area south yarra in. Sampai dah lembik x larat then amek train balik untuk ke Southern Cross. . Sebab panas yang melampau, so kiteorang decide nak balik bilik berahat dulu. Then petang2 nanti nak sambung berjalan lagi.

DSC01842

Panas gilaa wei.. time ni mmg cecah 40 degrees dah. Owh itu jam dekat Flinder St Station.

DSC01843

Keadaan dalam train. nasib tak ramai orang. So aircond tu rasa la gak.

DSC03278

OK dah sampai Southern Cross. Jom balik bilik tdo jap nak recharge

Sampai je hotel terus bukak aircond full blast.  Then masa bukak TV mmg kat berita pun mention yang hari tu memang hari terpanas yang Melbourne penah alami sepanjang summer. Fuhh, patut la. Kepanasan melampau buat kiterong cepat penat. Padahal mmg x plan nak balik blik pun sebab ingat nak jalan lagi. tapi apakan daya, mmg x larat wei. OK la berehat dulu.

Petang ni kami ada plan untuk pergi Eureka Skydeck 88. Tempat ni merupakan Gold-plated observation deck on the 88th floor with panoramic city views & a protruding glass cube. ha gitew. So korang bleh layan panorama view untuk Melbourne city. Ok jom layam gambar

 

DSC01860

Ni la die Eureka Skydeck. Dari Southern Cross Station, ambil train ke Flinder Street Station. Then dari Flinder Street tu dah x jauh dah. Dah boleh nampak dah Eureka Tower ni. Kalau korang takut gak sesat, ha bukak je google map and follow je. Kalau xde internet, rajin2 la bertanya orag ok. Dont worry, orang2 Melbourne so helpful 🙂

OK jom layan gambar dari tingkat 88 Eureka Skydeck

DSC01967DSC01953DSC01948DSC01919DSC01918 (1)DSC01912

DSC01892DSC01976DSC02039DSC02015DSC02008DSC02000DSC02003

Amacam menarik kann..Basically, Eureka Skydeck 88 ni macam tempat wajib pergi kalau korang datang Melbourne. Waktu paling best untuk datang kat sini petang so korang leh rasa waktu terang lagi , bleh tengok sunset and view malam. Jangan datang pagi, rugi je.Hahaha. Kalau datang pagi or tgh hari, leh amek gambar siang je. View die memang awesome. Oh lupa nak bagi tau, selalunya, hotel2 akan ada voucher untuk tempat2 tourist attraction macam ni. So korang tengok2 la flyers kat hotel korang kalau ada vouhcer skydeck 88 ni. Kalau xde try tanya front desk hotel ok! Macam kiterong ni dapat 10% off tau .. Kalau harga ticket full AUD 20.

DSC01863

Ni la rupa ticketnya

DSC01869

skydeck- level 88

DSC02012DSC02032

OK dah penat layan view dari skydeck, hari pun dah malam jom balik hotel. Otw balik hotel mmg meriah jalan kat sana sbb hari tu kan malam jumaat, esok weekend, so semua orang pun berparty sakan la malam tu. Meriah gak malam jumaat kat area sini ek. Jom layan gambar orang Melbourne dan sekitar Melbourne CBD waktu malam. Happening gaks

DSC02043DSC02048DSC02056DSC02059DSC02066DSC02069DSC02072

Kaki pun dah penat, so kiteorang decide amek train dari Flinder St station untuk balik ke southern cross station.

Sebelum tu jom layam gambar Flinder Street waktu malam

DSC02075DSC02083DSC02082DSC02080 (1)DSC02081DSC02076DSC02084

Dah malam2 pun ramai je yang lepak area Flinder St ni. Hari pun dah lewat so moh la balik ke hotel. Esok pagi2 kiterong akan jelajah area CBD and and naik Free tram untuk sight seeing area Melbourne ni. Ade free tram ke? Haaa tunggu espisod seterusnya ok.

 

7 thoughts on “PERCUTIAN KE AUSTRALIA – PART 2 – MELBOURNE

    1. Hi Dzuliza,
      Thanks sebab sudi singgah baca blog ni. South Yarra mmg best, rasa macam nak pindah area sana je x nak balik.Haha.
      Owh , Pasal ticket tu, sbb kiterong ada dpt coupon 10% dari hotel, so bayar AUD 18 je 😀

      Liked by 1 person

  1. sronok baca pengalaman pegi melbourne..saya n husband pn tgh rancang nk buat backpckers ke sna jgk maybe àwal taun dpn tpi masih dok gugel pngalaman org yg pernah pegi..dlm hati ragu2 lgik takut sesat la itula inila..mklumla tmpt omputih…bila bca blog ni rsa terubat skit takut2 tu..😁😂..ànyway tq share ñgn kami2 yg masih zero ni..heheeeeheee

    Like

Leave a Reply to sakinah Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s