PERCUTIAN KE AUSTRALIA – PART 3 -THE UNIVERSITY OF MELBOURNE

Hey guys, i know this is super long due post lepas part 2 hari tu.. sigh.. Komitmen kerja banyak sangat sampai blog ni tak terabai..sob..sob.. OK lets continue our jalan-jalan to Melbourne.

Hari ni, bangun pagi, kiterong decide nak pergi melawat University Of Melbourne. Kenapa nak melawat Uni Melbourne? Ha, sebab masa aku google tengok architecture dia memang cun. So demi merialisasikan impian nak tengok live building fakuli dekat sana.

Lepas breakfast, terus pergi Southern Cross Station and jangan lupa check Myki balance. Untuk ke Melbourne Uni ni, kroang kene amek train ke Melbourne Sentral, then kene tukar naik tram untuk ke Melbourne University. Dekat Melbourne Sentral ni, keluar je dari train station, ada tram stop untuk ke Melbourne University.Korang boleh tengok LED dekat tram tu, normally die akan tulis Melbourne Uni.  Kat dalam tram ni pon kene touch Myki kad  jugak tau. Melbourne University merupakan last stop tram tu. Sampai je dekat last stop, turun, then kene jalan kaki dalam 50 meter cam tu la untuk ke Melboune Uni.

So jom layan gambar-gambar The University Of Melbourne ni.. Lepas korang tengok gambar-gambar ni , mesti ada yang berangan nak study kat sini kan.. Haha..Oh yea, kebetulan kan masa kiteorang pergi ni tengah musim summer, so student memang tengah bercuti. Kosong je la uni masa ni.. Yang ada pon pekerja-pekerja contractor untuk betulkan building. Masa kiterorang masuk tu memang takde pak guard pon, so buat muka selumber je la masuk. Konon-konon cam student sana.Haha.. So far alhamdulillah, mission success.

DSC02138

Logo The University Of Melbourne

DSC02089

Fakulti Maths kot. Dekat ngan pintu masuk

DSC02093

Australian Mathematical Sciences Institute

DSC02098

Melbourne Uni flag

DSC02157

Corridor jalan kaki yang cantik banget

DSC02159

Ni hall die rasanya

DSC02153

Faculty

DSC02149

Cantik betol pintu masuk dewan kuliah

DSC02148

Deakin Court

 

DSC02147DSC02142

DSC02133

Art and Design Faculty. Suka gila ngan buliding ni. Cam skolah Harry Potter

DSC02128

pandangan sisi plak..

DSC02125

Dalam building ni cam ada koop and cafe

DSC02123

Union House

DSC02122

Banyak padang-padang rumput gebu untuk melepak/study group. Pokok- pokok pon banyak, so xde la panas. Cam ni la baru semangat nk belajar kan. Haha

DSC02118

DSC02117

Union House

DSC02114

Building ni pun cun

DSC02111

Takde orang. Semua tengah cuti summer

DSC02109

Di celah-celah bangunan..Sebenarnya sesat tak jumpa main gate kat mana.haha

DSC02108

Di celah-celah bangunan

DSC02107

Bersih je kawasan die

DSC02105

Cantik kan? Classic sangat

DSC02103Memang layan gile la lepak dalam Uni ni.. Tengok architecture building die semua cun. Memang time ni rasa cam nak sambung study kat sini. Berpeluh gak la kiterong pusing uni ni. Sampai sesat-sesat haha.. pastu termasuk plak area dewan peperiksaan semua.

Begitula lawatan sambil belajar kiterong ke The University Of Melbourne. Sampai tengah hari gak la kiterong jalan-jalan dalam uni ni. Sampai berpeluh-peluh.. Panas kot summer.huhu

Next mission ialah, jalan-jalan naik tram keliling Melbourne CBD secara FREE. Ha free tau, x yah bayar. So dari Melbourne Uni tadi, kiteorang naik balik tram ke Melbourne Central. Station Melbourne Central ni besar yak mat..Siap connect dengan mall, ala2 KL sentral connent dengan Nu Sentral la. So kalau korang nk cuci mata dalam mall ni pon ok. Kalau nak makan pom boleh. Ada Nandos Halal kat dalam mall ni. So ok berbalik kepada free tram tadi, lepas turun dari tram from Melbourne Uni ni, korang kene cari tram station yang ada tulis FREE Tram Zone sebab, free tram ni tak lalu semua station, so korang cari tau station tu.. Dekat sebelah Melbourne Central tu je.. Kalau pening nak cari, boleh tanya orang kat sana. Nama free tram ni, City Circle. Map untuk City Circle tram ni korang boleh click kat sini.  Tram ni akan melalui beberapa tempat yang famous dekat Melbourne macam Etihad Stadium, Flinder Street, Federation Square, Parliament House, Harbour Esplanade and banyak lagi. Selalunya free tram ni pelancong je yang naik sebab laluan tram ni pon memang lalu tempat-tempat yang famous dengan pelancong.

DSC02165

Ni la City Circle tram Free je naik ni.

DSC02235

Design City Circle ni pun cam antik sikit. Beza sangat dari tram yang berbayar. Ni la salah satu tarikan pelancongan dekat Melbourne. Dalam tram pun ada di sediakan pelbagai brochure untuk tourist.

DSC02204

Melbourne Visitor Center ni salah satu iconic building yang City Circle akan lalu

DSC02195

City Circle juga akan berhenti die Melbourne Parliament House

DSC02193

Gambar dari dalam tram

DSC02168

macam ni la kat dalam City Cirle tram. Antik sangat

DSC02170

Brochure untuk tourist

DSC02176

Safety First guys!

DSC02187

tram cockpit..

DSC02206

View dari dalam tram

DSC02208

Tram akan lalu Flinder street gak

DSC02218

And akan lalu Etihad Stadium gak.

Untuk pengetahuan korang, tram ni akan berenti di semua station. So tak yah la picit loceng ke kalau nak turun.Huhu.

Amacam best kan hari ni. So next post, kita akam membeli belah di Queen Victoria Market! So nak tau ape yang kiterong borong?? Stay tuned next post OK!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s