PERCUTIAN KE AUSTRALIA – PART 4 – QUEEN VICTORIA MARKET

Queen Victoria Market, Melbourne merupakan tempat wajib pergi kalau korang travel ke Melbourne.  Queen Victoria Market nilah tempat kalau korang nak beli any souvenir untuk family kat kampung. Ape yang korang boleh beli dekat Queen Victoria Market ni? Actually banyak benda jual kat sini. Market ni ada 2 section,  Fresh produce (indoor) and specialty shopping (outdoor). Waktu operasi Queen Victoria Market ni plak dari pukul 9am- 2pm ke 3pm cam tu je. Queen Victoria Market ni akan tutup hari Isnin and Rabu. So pandai2 la korang untuk rancang itinerary korang ok! Jangan datang time pasar ni tutup tak pasal-pasal rugi masa.

Macam mana nak pergi Queen Victoria Market ni? Ha senang je. Untuk ke Queen Victoria Market ni , korang boleh naik free tram city circle and cakap je kat driver korang nak turun area Queen Victoria Market. Nanti die akan bagi tau which stop yang korang kene turun. Tapi kene jalan sket dalam 100m cam tu dari tram stop ke Queen Victoria Market.

Kat bawah ni cara lain kalau korang nak pergi QVM

A short walk from the City centre, Queen Victoria Market is bounded by Peel, Franklin, Victoria & Elizabeth Streets.

By Tram: The Market is located within the free tram zone. Take the 19, 57 or 59 to Stop 7, Elizabeth St or Tram 55 to Stop 9, Peel St.

By Train: Only a 7 minute walk from Melbourne Central and Flagstaff Stations. Walk north along Elizabeth or William Street.

By Bus: The Melbourne Visitor Shuttle is a great way to explore inner city Melbourne. Get off at stop 8 on this daily, half hourly service.

By Bike: There is free bike parking in and around the Market. Major bike lanes leading to the Market run along Royal Parade and Victoria Street.

By Car: Enter the car park from Franklin or Queen Streets.

Source from : http://www.qvm.com.au/

Masa kiterong sampai kat pasar dalam pukul 12 tengah hari cam tu. Lepas puas ronda-ronda naik free tram tu so kiterong decide nak turun dekat Queen Victoria Market punya stop. Sampai je kat pasar, macam dah tak ramai orang sangat. Kedai-kedai yang area outdoor pun macam tak banyak bukak. Tak sure depa dah tutup atau memang tak bukak. So agak kecewa disitu. Ermm, maybe pasar ni meriah awal pagi je kot. Dah la cuaca panas wei, so kiterong decide nak g cari makan dulu kat pasar ni.. Kat pasar ni ada 1 food court. Macam-macam food yang ada kat sini. Kiterong just order fish and chips  sebab dah muak makan kebab arab. Haha.. OK jom layan gambar kiterong kat Queen Victoria Market.

OK jom kiter pergi fresh produce market dulu.. Jom tengok apa yang dieorng jual. Pasar basah die memang bersih sangat ok. Tak de bau and lantai pun kering je. Sangat-sangat berbeza dengan pasar basah kita kat sini. Then cara dieorang display ikan, daging semua ada stail ok. Siap letak cam deco-deco ada lemon, salad semua. Semua ni untuk menarik pelanggan jugak. Kalau korang nak beli something, mesti korang tengok kedai tu besih ke tak, barang die elok ke tak kan? So memang semua kedai dalam pasar ni bersih. Kira gred A+ la semua.

 

DSC02258

Pasta shop

DSC02253

Coffee shop

DSC02246

Fresh from oven

DSC02245

Variety cakes! yummy

DSC02243

Ayam yang dah di marinate.. balik tinggal masak je.

DSC02242

Boneless chicken!

DSC02237

DSC02236

Say cheese everyone!

DSC02270

ni la food court kat dlm QVM .

DSC02265

Fresh cheese. oh my

DSC02264

Aussie Deli. Kat sini ada jual kanggaro jerky

DSC02263

Olives!

DSC02261

Dips and antipasto

DSC02260

Wine gallery

DSC02255

Cake shop pon banyak

DSC02251 DSC02250

 

Dekat bahagian luar plak, korang boleh beli souvenir. Ada macam-macam yang di deorang jual. Macam t shirt, key chain, soft toys pon best, ada kanggaru, koala. T shirt standard harga AUD 10 dapat 3 helai.. Tapi kalau korang pandai bargain, leh dapat AUD10 4 helai. Benda-benda lain sellaunya dieorng akan buat bundle macam, any 5 item AUD 10.. Depends la kedai tu nak promo cam mana.. Rajin-rajin la korang bargain ok.

DSC02223

Macam ni la bahagian luar market. Ada macam-macam yang dieorng jual

DSC02233

Kalau tak mampu beli UGG boots, boleh la beli kat pasar ni je.hehe

DSC02230

Soft toys semua best-best.. Kalau besar medium macam ni any 2 item AUD 5

DSC02228

Barangan kulit pun banyak

DSC02226

Baju-baju pun banyak dijual

DSC02224

Kebetulan masa kiteorang pergi,  nak dekat christmas dah so banyak jual christmas card ni.

Penjual kat pasar outdoor ni kebanyakkanya orang luar. Means bukan orang melbourne. Ada pakistan, Indonesia, China. So banyak gak barang made in china yang korang akan jumpa dalam pasar ni especially t-shirt. So kalau korang nak beli yang betul-betul local produce, boleh try cari peniaga local. Normally dieorng ni akan ada kilang sendiri and selalunya harga local produce akan mahal sikit dari yang di import dari China. Quality pun selalunya local produce lagi ok.

DSC02219

Boomerang ni antara souvenir wajib yang korang kena beli coz ia melambangkan australia. Art die pun cun-cun semua. Boleh la bagi kat kawan-kawan or buat hiasan kat rumah. Tapi make sure kalau korang beli boomerang ni, korang check in dengan luggage skali and jangan hand carry sebab boomerang ni dikategorykan sebagai weapon dekat airport. Tapi kalau check in ok je.

 

 

Selalunya QVM akan buat sale dan banyak lagi activity yang QVM dah schedule. Kalau korang nak tau ape even yang berlansung  dekat QVM ni, korang boleh jenguk dekat sini.

Jangan lupa, market ni tutup hari Isnin dan Rabu ok! Refer ni untuk senang korang nak rancang perjalanan korang nanti.

Untitled-2

 

DSC02279

 

 

 

DSC02274

Queen Victoria Market. Jangan lupe amek gambar kat sini ok!

DSC02266

Kalau korang pergi QVM nanti jangan lupa cari pak cik Phil ni jual lemonade shake. Bapak sedap lemonade die. Aku siap beli 3 kali kot. Ye la dengan cuaca yang panas, pastu dapat plak lemonade ni.. pergh.. terbaekk. AUD 3 je ni.

 

So tu je la activity kami hari tu. Jalan-jalan, shopping and makan dekat QVM. Sampai pasar pun nak dekat tutup dalam pukul 3pm macam tu then baru gerak balik hotel. Ingat nak lepak hotel dulu before jalan-jalan balik petang karang. Nak tau ape activity kiteorang petang tu.. Tunggu next post ok 😉

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s